• Novinky

            • Zbierka šatstva - Pomáhaj a recykluj

            • Máš doma plnú skriňu oblečenia, ktoré už nenosíš, a nevieš, čo s ním?

              Ak sa ti páči myšlienka udržateľnosti životného prostredia a pomoci ľuďom v núdzi, môžeš i ty prispieť občianskemu združeniu Posuň TO.

               Zapojili sme sa do projektu ,,Pomáhaj a recykluj“.

               Občianske združenie Posuň TO sa zameriava najmä na pomoc ľuďom v núdzi a ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách. Taktiež sa venuje recyklácií šatstva, hračiek, obuvi a posteľnej bielizne.

               Komu zbierka pomôže ?

              OZ Posuň TO pomáha rodinám alebo jednotlivcom, ale taktiež spolupracuje s rôznymi charitami na Slovensku. Diecézna charita Martin, Diecézna charita Žilina, Komunitné centrum Chmeľov a iné.

               Čo s oblečením ktoré sa nevyužije ?

              Každá zbierka sa vytriedi do dvoch kategórií:

              1. Oblečenie vhodné na darovanie.
              2. Oblečenie, ktoré nenašlo svoje využitie poputuje na recykláciu.

               Zbierka šatstva bude prebiehať v Základnej škole s materskou školou Rabčice 194, II. stupeň - dolná chodba od 04.03.2024 do 08.03.2024 v čase 07:40 hod. - 14:30 hod.

               Ďakujeme za Vašu pomoc!

               

              Viac o zbierkach OZ Posuň to si môžete prečítať na ich webovej stránke www.posunto.sk 

            • Sviatok svätého Valentína

            • Na sviatok svätého Valentína sme si aj našej škole pripomenuli, aké je dôležité prejavovať si lásku a city. Žiaci si vyskúšali čaro posielania listov a odkazov. Členovia školského parlamentu všetky „valentínky“ roztriedili a s úsmevom doručili. Všetkým, ktorí sa akcie zúčastnili a nehanbili sa prejaviť si úprimné city lásky a priateľstva ďakujeme.

               

                                                                                                                                      Školský parlament

          • Fašiangy v našej škole
            • Fašiangy v našej škole

            • V utorok sme spolu zažili príjemné fašiangové dopoludnie, kde sa žiaci oboznámili, akým spôsobom ľudia oslavovali fašiangy v minulosti a ako ich oslavujú dnes. Bol to vydarený deň, kde sme sa spoločne zabávali, spievali a tancovali. Neodmysliteľnou súčasťou tohto dňa boli tradičné fašiangové hry, bohatý program a diskotéka. V závere sme si všetci pochutnali na tradičných dobrotách - šiškách od našich skvelých kuchárok.  

            • Lyžiarsky výcvik 5.2. 2024 – 9.2. 2024

            • Vo februári 2024 žiaci deviateho ročníka absolvovali lyžiarsky výcvik v lyžiarskom areáli SKI Krušetnica. Inštruktorky ich naučili všetky základné lyžiarske zručnosti, ktoré môžu naďalej využívať vo svojich voľnočasových aktivitách s rodinou a kamarátmi. Žiaci si okrem lyžiarskych vedomostí a zručností odniesli domov aj množstvo skvelých zážitkov. Keďže v tomto lyžiarskom stredisku bolo niekoľko ďalších základných a stredných škôl, žiaci mohli nadviazať nové priateľstvá.

              Na konci kurzu boli všetci odmenení medailou.

              Žiakom udeľujeme pochvalu a ďakujeme za ich vytrvalosť pri získavaní nových pohybových zručností, za odhodlanie postaviť sa na lyže, aj keď pre mnohých to bola prvá skúsenosť na lyžiach a samozrejme nás opäť nesklamali svojím správaním.

              Inštruktorom patrí vďaka za trpezlivosť a vynaloženú námahu, pretože sme sa presvedčili, že odovzdávať svoje skúsenosti a zručnosti našim deťom má veľký význam a zmysel. Práve tieto deti, ktoré chcú napredovať, sú naším hnacím motorom a robia našu prácu zmyselnejšou.

              Deviataci, boli ste super :) .

               

              Mgr. Marcela Tropeková

            • Fašiangový deň

            • FAŠIANGY- SYMBOL VESELOSTI, ZÁBAVY A HODOVANIA

              Milé deti, milí žiaci, viete čo sú fašiangy?

              Je to obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Fašiangy sú prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Počas fašiangov prevláda bujará zábava, organizujú sa svadby a zabíjačky. Jedným slovom – svet je počas fašiangov „hore nohami“.

              Neodmysliteľnou súčasťou fašiangov sú tradičné fašiangové hry.  Po dedinách šli v sprievode mladí muži preoblečení v rôznych maskách. Najčastejšie to boli masky: Cigánka, Žobrák, Drotár, Stará žena, ale aj maska Medveďa, Kozy.  V ruke držali ražeň alebo šabľu.  Na ražeň im ľudia napichovali slaninu, klobásu, dávali im vajcia a peniaze na spoločné posedenie. Typickým fašiangovým jedlom boli šišky vyprážané na masti.

              Aj my sme sa rozhodli usporiadať v utorok 13.02.2024 fašiangový deň. Čaká vás bohatý program a diskotéka. Tešíme sa na Vás.

               

               

              PhDr. Lucia Skočíková a Mgr. Jana Gergišáková

            • Valentínska pošta

            • Mnohí isto viete, že 14. februára sa oslavuje Deň svätého Valentína, sviatok zamilovaných. Slávi sa už niekoľko desaťročí v rôznych kútoch sveta. Na škole sa preto v tento deň bude roznášať „Valentínska pošta."

              Vaše zamilované ale aj priateľské odkazy, môžete vhadzovať do pripravenej valentínskej schránky na chodbe školy (I. stupeň – horná chodba, II. stupeň dolná chodba).

              Obálka „valentínky“ musí obsahovať meno, priezvisko a triedu príjemcu, prípadne meno a priezvisko učiteľa/ky. Upozorňujeme, že zle označená pošta nebude doručená.

              Vhadzovať „valentínky“ je možné od 12.02.2023 do 13.02.2023. Na Valentína budú vaše odkazy rozdávať členovia školského parlamentu.

               

              DEŇ červenej - 14.02.2024: valentínsky ladené oblečenie alebo doplnky vo farbách červená, prípadne  ružová.

               

              S pozdravom

               

               

                                                                                                                Váš školský parlament

            • Kvalifikácia do okresného kola - MIDI cool volley

            • Dňa 07.02.2024 sa žiačky 8. ročníka zúčastnili kvalifikácie do okresného kola vo volejbale "MIDI cool volley".  Obsadili 3. miesto. Srdečne blahoželáme.

                                                                                                                             Mgr. Marcela Tropeková

               

               

            • Deň bezpečného internetu 06.02.2024

            • Deň bezpečného internetu sa medzinárodne zameriava na bezpečnosť digitálneho prostredia. Pozýva nás k spoločným aktivitám s cieľom urobiť internet bezpečnejším a lepším miestom pre všetkých, najmä pre deti a mladých ľudí. V priebehu rokov sa Deň bezpečného internetu stal medzníkom v kalendári bezpečnosti na internete. Začal ako iniciatíva projektu EÚ SafeBorders v roku 2004 a neskôr ho prevzala sieť Insafe centier bezpečného internetu, ako jednu zo svojich prvých akcií v roku 2005. Odvtedy však presiahla hranice a v súčasnosti sa oslavuje v približne 180 krajinách a územiach po celom svete. Ide o najvýznamnejšiu akciu na zvyšovanie povedomia o online svete a jeho rizikách i príležitostiach. Od kyberšikanovania cez sociálne siete až po digitálnu indentitu, každý rok má Deň bezpečného internetu za cieľ zvýšiť povedomie o vznikajúcich a aktuálnych online problémoch. Tento rok slávime už 21. ročník Dňa bezpečného internetu a to v utorok 06.02.2024. Témou tohto ročníka je "Šírme digitálne dobro". V rámci tohto dňa sa môžu žiaci zapojiť do celoslovenskej súťaže od 6.2.2024 do 19.2.2024. 

              Zdroj: Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch pri Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny

            • Karneval

            • Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania, sú v redukovanej podobe takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní aj v našej škole. Tento rok ho organizovala obec Rabčice v spolupráci so  školským parlamentom a našimi deviatakmi. Aj naši ôsmaci boli nápomocní pri realizovaní súťaží na karnevale.

              Krásna výzdoba v spoločenskej sále kultúrneho domu už od piatka naznačovala, že Karneval 2024 bude super. V nedeľu sa mohli naši žiaci v maskách zabaviť, aj ukázať svoju kreativitu.

              Karneval nám zahájila naša deviatačka moderátorka Lenka Bejdáková, ktorá popriala deťom príjemnú zábavu. Karnevalovým maskám nechýbala kreativita, originalita, pestrosť farieb a využitie rôznych materiálov pri zhotovovaní. Najlepšie masky boli odmenené vecnými cenami.

              Chceme sa úprimne poďakovať celému organizačnému tímu za prípravu a realizáciu karnevalu, najmä obci Rabčice, školskému parlamentu a našim ôsmakom a deviatakom. Taktiež ďakujeme za pohostenie, ktoré pre deti pripravili mamičky. Dobroty, ktoré ostali budú zajtra (05.02.2024) rozdelené deťom do materskej školy, ako aj žiakom na I. a II. stupni našej školy. 

               

        • Kontakt

          • Základná škola s materskou školou Rabčice 194
          • +421 435 594 206
          • Riaditeľka:
            Mgr. Lucia Bernoláková
            +421 910 515 454
            e-mail: riaditelka@rabcicezs.sk

            Zástupkyňa ZŠ:
            Mgr. Miriam Bartkovjáková
            +421 911 114 769
            e-mail: miriam.vojtassakova@gmail.com

            Zástupkyňa MŠ:
            Elena Vajdečková
            +421 911 943 428
            pevná linka: +421 435 594 215
            e-mail: elena.vajdeckova@orava.sk

            Sekretariát:
            +421 903 450 380
            pevná linka: +421 435 594 206
            e-mail: ekonomzsrabcice@gmail.com

            Vedúca ŠJ:
            Janka Slovíková
            +421 911 214 063
            pevná linka: +421 435 594 293
            e-mail: janka.slov@post.sk

            Šk. dig. koordinátor:
            Ing. Ľudmila Belkotiaková
            e-mail: belkotiakova.ludmila@gmail.com

            Personalista:
            Mgr. Mária Vonsová
            e-mail: personalistazsrabcice@gmail.com
          • 194
            029 45 Rabčice
            Slovakia
        • Prihlásenie