• Novinky

          • Erasmus+ Well-Being: School-Life Balance as a Part of Healthy Life Style - 2023-1-SK01-KA122-SCH-000134652 - Malta 2023
            • Erasmus+ Well-Being: School-Life Balance as a Part of Healthy Life Style - 2023-1-SK01-KA122-SCH-000134652 - Malta 2023

            • Prinášame Vám prehľad základných informácií o prebiehajúcom projekte Erasmus+ na Malte a pripravovanej projektovej aktivite pre žiakov v októbri 2023. Pripájame tiež prehľad ubytovania pre žiakov.

              Názov Projektu: Well-Being: School-Life Balance as a Part of Healthy Life Style - 2023-1-SK01-KA122-SCH-000134652

              Typ aktivity: Krátkodobý projekt mobility žiakov s partnerskou základnou školou San Gorg Preca College, Blata l- Bajda Middle School 

              Trvanie projektu: 19. 06. 2023 - 18. 06. 2024 

              Koordinátor projektu: Mgr. Peter Ľuba

              Ciele projektu:

              Cieľ 1 : Rozvoj spôsobilostí pre zvládanie náročných životných situácií – podpora životnej rovnováhy a duševného zdravia pomocou kreativity a iniciatívnosti

              Cieľ 2 : Medzinárodná výmena Best Practice učiteľov – tvorba prehľadu zásad pre podporu zdravého životného štýlu ako súčasti holistického well-beingu žiakov.

              Opis projektu:

              Projekt 2023-1-SK01-KA122-SCH-000134652 zahŕňa aktivitu „skupinová mobilita žiakov“ a jeho cieľom je rozvíjať efektívne spôsobilosti v oblasti žiackeho well-beingu. V rámci vzdelávacej mobility naši žiaci vycestujú na ostrovný štát Malta, kde sa počas piatich projektových dní budú spoločne učiť s maltskými žiakmi formou spoločnej práce na špecializovaných projektových úlohách. Aktivity, ktoré budú v implementačnej fázy aplikované čerpajú z dobrej praxe európskych učiteľov a lektorov, ktorí sa na danú tematiku špecializujú. Súčasťou edukačného programu budú aj športové a turistické aktivity, ako aj exkurzie zamerané na spoznávanie tejto bohatej stredomorskej kultúry. Na záver mobility žiaci spoločne vytvoria akčný plán a identifikujú oblasti z bežného života, ktoré sú z ich pohľadu najnáročnejšie na zvládnutie. Pedagógovia z oboch inštitúcií budú následne s myšlienkami žiakov pracovať a spoločne vytvoria prehľad zásad pre podporu zdravého životného štýlu, ktorý tiež obohatia o svoje Best Practice a metodické odporúčania.

            • Early Childhood + 2022-TCA-26-IE01-02 - Dublin 2023

            • Súčasné a ministerstvom školstva sledované a vyhodnocované  pedagogické koncepcie sú založené na sociálnom konštruktivizme, ktorý jednoznačne definuje kvalitné vzdelávanie ako proces, pri ktorom žiak získava nové poznatky na základe spolupráce, v kooperácii a prostredníctvom aktívneho myslenia a konania. Táto spolupráca je o to efektívnejšia, ak ide o medzinárodné zdieľanie informácií, ktoré po zaradení do štruktúry už poznaného sú aplikovateľné a užitočné v reálnom živote.

              Názov školiacej a kooperačnej aktivity: 

              Early Childhood + 2022-TCA-26-IE01-02

              Miesto a termín konania:

              Dublin, Írsko

              Počet účastníkov z iných krajín: 24

              Prehľad krajín zastúpených na aktivite: Nemecko, Rumunsko, Rakúsko, Portugalsko, Slovensko, Rumunsko, Lotyšsko, Dánsko, Švédsko, Írsko, Poľsko, Malta

              Komunikačný jazyk: angličtina

              Typ aktivity: Školiace a kooperačné aktivity, tzv. TCA (z angl. Training and Cooperation Activities), sú nástrojom národných agentúr na podporu plnenia cieľov a priorít programu Erasmus+. Cieľom je priniesť pridanú hodnotu a vyššiu kvalitu vzdelávania, a tak prispieť k zvýšeniu dopadu programu na systémovej úrovni každej zo zúčastnených škôl.

              Trvanie aktivity: 22.-25. júna 2023 

              Účastník za ZŠ Rabčice: Mgr. Peter Ľuba

              Ciele aktivity:

              Cieľom vzdelávacej a kooperačnej aktivity Early Childhood + bolo zdieľanie dobrej praxe z oblasti rozvoja spôsobilostí  žiakov navštevujúcich prvý stupeň základnej školy a materskú školu. Školiaca aktivita sa  zameriavala na získavanie nových kontaktov na pedagógov a projektových koordinátorov – lídrov škôl, pôsobiacich v oblastiach primárneho a predprimárneho vzdelávania.

              Na záver stretnutia sme tvorili návrhy KA122-SCH projektov.

              Projektové aktivity sa začali v piatok 23. júna ice-breakermi, ktoré viedla lektorka Tara Power, profesorka pedagogiky na Technological University of Dublin.

              Druhý deň bol zameraný na inovatívne pedagogické prístupy pre predprimárne a primárne vzdelávanie. V úvodnej aktivite bola použitá projektívna metóda. Ďalej nasledovala brainstormingová aktivita zameraná na  naše očakávania od semináru a ich prioritizácia v rámci projektov Erasmus+. Účastníci si potom vyskúšali inovatívne pracovné listy pre predmety vyučované vo všetkých vzdelávacích oblastiach, a ktoré sú zvlášť vhodné pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. Poobedie bolo venované  prednáške Dr. Sharon Skehill, ktorá zdieľala príklady dobrej praxe z ich lesnej materskej školy Newtown Kids’ Club Ltd. Súčasťou sobotného stretnutia bola aj skupinová práca pri tvorbe návrhov na nové KA122SCH projekty a v rámci nedele skupinové prezentácie týchto návrhov. Účastníci brainstormovali a zdieľali svoje návrhy v medzinárodných skupinách a zdieľali kontakty na základe priorít ich inštitúcií.

              Naša škola podáva prihlášku na veľký KA122-SCH projekt, ktorý sa bude zameriavať na  rôzne vzdelávacie oblasti s cieľovou skupinou  žiakov z našej školy a ďalej žiakov z Dánska, Nemecka, Rumunska, Španielska a Švédska. Zároveň sa nám podarilo rozbehnúť spoluprácu so školami z Írska a z Rakúska, ktoré zahrnieme do Erasmus + vzdelávacích aktivít už cez akreditáciu, ktorú podávame v októbri 2023.

              Tento veľký KA122-SCH projekt je kombináciou partnerstiev získaných z írskeho a predošlého TCA v Prahe. Zároveň sme v rámci stretnutia pomohli ďalším európskym základným školám s prípravou ich vlastného job shadowingu, ktorý by chceli implementovať na našej škole. Názov projektu je Outdoor and Together: Learning How to Collaborate and Explore in the Local Environments. Projekt sa zameriava na zbieranie skúseností a pozorovaní dobrej praxe z našej školy pri organizácií aktivít školy v prírode a ďalších environmentálnych podujatiach. Zapojené inštitúcie sú Kindergarten with extended program no 5, Vaslui a ZŠ s MŠ Rabčice. Začiatok partnerstva je naplánovaný na január 2024. Prihlášku podáva partnerská škola.

        • Kontakt

          • Základná škola s materskou školou Rabčice 194
          • +421 435 594 206
          • Riaditeľka:
            Mgr. Lucia Bernoláková
            +421 910 515 454
            e-mail: riaditelka@rabcicezs.sk

            Zástupkyňa ZŠ:
            Mgr. Miriam Bartkovjáková
            +421 911 114 769
            e-mail: miriam.vojtassakova@gmail.com

            Zástupkyňa MŠ:
            Elena Vajdečková
            +421 911 943 428
            pevná linka: +421 435 594 215
            e-mail: elena.vajdeckova@orava.sk

            Sekretariát:
            +421 903 450 380
            pevná linka: +421 435 594 206
            e-mail: ekonomzsrabcice@gmail.com

            Vedúca ŠJ:
            Janka Slovíková
            +421 911 214 063
            pevná linka: +421 435 594 293
            e-mail: janka.slov@post.sk

            Šk. dig. koordinátor:
            Ing. Ľudmila Belkotiaková
            e-mail: belkotiakova.ludmila@gmail.com

            Personalista:
            Mgr. Mária Vonsová
            e-mail: personalistazsrabcice@gmail.com
          • 194
            029 45 Rabčice
            Slovakia
        • Prihlásenie