• Novinky

          • Spoločný kultúrny program - ZŠ s MŠ Rabčice a ZŠ Krakov - V4 Gen Mini-Grant
            • Spoločný kultúrny program - ZŠ s MŠ Rabčice a ZŠ Krakov - V4 Gen Mini-Grant

            • Vážení rodičia a milí žiaci,

              pozývame Vás na spoločný kultúrny program zameraný na goralskú kultúru, ktorého súčasťou sú vystúpenia žiakov z dvoch partnerských škôl - ZŠ s MŠ Rabčice 194 a Szkoła Podstawowanr 155 im. Św. Jadwigi Królowej w Krakowie. 

              Vystúpenia a ďalšie tvorivé aktivity sa budú konať v pondelok, 24. apríla od 13:05-14:30 v budove školy. 

              Spoločný kultúrny program je súčasťou medzinárodnej spolupráce partnerských škôl a bol podporený fondom Visegrad Fund v rámci projektu V4 Gen Mini-Grants.

              Všetci ste srdečne vítaní! 

               

               

          • Úspech našich žiačok z 5.A - Aplikácia Wocabee bezplatne pre všetkých žiakov
            • Úspech našich žiačok z 5.A - Aplikácia Wocabee bezplatne pre všetkých žiakov

            • Naše žiačky z triedy 5.A - Rebeka Tatarková a Natália Kubíková  sa v rámci piatkového krúžku anglického jazyka zapojili do Veľkonočnej súťaže prebiehajúcej v inovatívnej edukačnej aplikácii Wocabee. 

              Cieľom súťaže bolo vypracovať špeciálne balíčky slovnej zásoby s témou Veľkej noci, čo naše žiačky hravo zvládli. 

              Naša škola tak splnila súťažné podmienky, vďaka čomu sme vyhrali Wocabee licencie bezplatne pre všetkých žiakov našej školy až do 31.08.2023. 

              Rebeke a Natálii k úspechu gratulujeme a tešíme sa na ďalšie pokračovanie modernej edukácie s využitím aplikácie Wocabee.

              Ďakujeme

              Pre informácie o aktivácii Vašej licencie prosím kontaktujte Mgr. Petra Ľubu a  Mgr. Janu Gergišákovú.

          • Erasmus +:  Inclusion in International Projects
            • Erasmus +: Inclusion in International Projects

            • V rámci programu Erasmus+  na základe prihlášky 2022-TCA-19, ktorú vypracoval Mgr. Peter Ľuba, bola schválená  organizáciou National Agency for Erasmus+  účasť p. učiteľa na tematickom seminári Embracing Diversity: Inclusion in International Projects (Inkluzívne vzdelávanie v medzinárodných projektoch), ktorý sa uskutoční v dňoch 16. - 19.05.2023 v Prahe.

              Tematické semináre organizované v rámci Erasmus+ sú tzv. TCA - Training and Cooperation Activities, ktorých hlavným cieľom je rozvíjať kompetencie pedagogických zamestnancov v oblasti metodiky, didaktiky a podporovať medzinárodnú spoluprácu zúčastnených škôl.

              Tematický seminár Embracing Diversity: Inclusion in International Projects sa bude zameriavať na zdieľanie dobrej praxe v oblasti podpory inklúzie v rámci mobilít Erasmus+ ale aj počas školskej edukácie. Seminár je tiež výbornou možnosťou získať medzinárodné kontakty a diskutovať s expertmi na inklúziu z  európskych krajín.

              Na TCA seminároch reprezentujú krajinu 2 pedagógovia z príslušného štátu. V Prahe budú zastúpené školy z nasledovných 17 krajín:

              Rakúsko, Česká republika, Dánsko, Nemecko, Španielsko, Chorvátsko, Írsko, Island, Litva, Holandsko, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko, Severné Macedónsko, Portugalsko, Švédsko a Srbsko.

            • Školská jedáleň informuje:

            • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

              S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

              Dotácia na stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

               

              - 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ a odobralo obed,

              - 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,

              - 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

               

              V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

              - za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,

              - dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

              Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka), ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: Školská jedáleň pri Základnej škole s materskou školou Rabčice 194 a to najneskôr v termíne do 26.04.2023. V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov. Doniesť aj vyplnený zápisný lístok do ŠJ a prísť si zakúpiť čip. Cena čipu je 6,00€. V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

              Deti, ktoré už na obedy chodia nemusia vyplňovať návratku ručne, stačí ak si cez aplikáciu www.strava.cz, a svoje prihlasovacie údaje nájdu kolónku žiadosť o dotáciu, ktorú vyplnia a odošlú.

              Dokumenty k stiahnutiu a vytlačeniu.

              Návratka

              Zápisný lístok

               

              Vedúca ŠJ: J. Slovíková

               

            • Realizujeme projektové aktivity K1, K2, V4

            • Realizujeme projektové aktivity:

              K1 Erasmus+

              Safety in Cybernetic Space 2022-2-SK01-KA122-SCH-000095515

              K2 Erasmus +

              Algebraic Approach Towards Shaping "Minus" in School Mathematics 2022-1-PL01-KA210-SCH-000084007

              Visegrad Fund

              Goral Culture in V4 Countries V4 Generation Mobility Mini-Grant No. 12230080

              Každú stredu od 13:05 v učebni 5.A prebieha tréning - príprava na mobilitu "Safety in Cybernetic Space"  Estónsko.

              V dňoch  24.4.- 27.4. 2023 nás navštívi partnerská škola Primary School No. 155 to them. St. Queen Jadwiga z Krakova v rámci projektu V4.

              Čakáme na výsledky hodnotenia ďalšieho - vo februári podaného Európskeho projektu:

              Well-Being: School-Life Balance as a Part of Healthy Life Style KA122-SCH-628D7B40 (Malta)

            • Ustanovenie školského parlamentu podľa § 26 novelizovaného zákona č. 596/2003 Z. z. platného od 1.1.2022

            • Dňa 14. apríla 2023 bol riaditeľkou školy podľa  § 26 novelizovaného zákona č. 596/2003 Z. z. platného od 1.1.2022  ustanovený školský parlament ZŠ s MŠ Rabčice 194.

              Školský parlament reprezentuje žiakov základnej školy alebo strednej školy a zastupuje ich záujmy vo vzťahu k riaditeľovi, vedúcim pedagogickým zamestnancom alebo vedúcim odborným zamestnancom a navonok.

              Prvé stretnutie (ustanovujúca schôdza) školského parlamentu sa uskutoční 19. apríla 2023 po 6. vyučovacej hodine v 5.A triede. 

              Počet členov parlamentu: 17

              Pedagogický zamestnanec určený riaditeľom školy pre dohľad na riadny priebeh zasadnutí a dodržiavanie štatútu školského parlamentu: Mgr. Peter Ľuba

            • Biblická olympiáda

            • Dňa 28.3.2023 sa konalo okresné kolo Biblickej olympiády v Námestove. V tomto školskom roku nás pod vedením pani učiteľky Mgr. Kristíny Lubasovej reprezentovali žiačky Adriana Bolibruchová 6.A , Lenka Bejdáková 8.A , Silvia Živčáková 8.B. Tohtoročné knihy, na štúdium Svätého Písma,  boli zo Starého zákona Ester , Judita , Nehemiáš a z Nového zákona  Prvý list apoštola Petra. Olympiády sa zúčastnilo 9 škôl a naše dievčatá sa umiestnili na vynikajúcom druhom mieste. Dievčatám blahoželáme k úspešnému reprezentovaniu školy.

            • Matematický klokan 2023

            • Matematický klokan je najväčšia žiacka matematická súťaž na svete. Každoročne sa do nej zapája 6 miliónov detí v 90 tich krajinách sveta. V jednotlivých kategóriách od Klokanka až po kategóriu Kadet súťažilo aj 26 našich žiakov. 

              Výsledky budú zverejnené 18.4. 2023.

            • DFS Kašunka získal ocenenie: Strieborné pásmo

            • Na súťažnej prehliadke  "Oravské krpčeky" v konkurencii dvanástich detských folklórnych súborov získal DFS Kašunka pod vedením: Mgr. Janky Tropekovej a Mgr. Beáty Ogurekovej  ocenenie  Strieborné pásmo. Podujatie sa uskutočnilo v sobotu 25. marca v Dome kultúry v Nižnej.  Vyhlasovateľom postupovej súťaže je Národné osvetové centrum, partnerom Obec Nižná a Cukrárenská výroba Veličná.

              Blahoželáme DFS Kašunka a  tešíme sa z úspechu.

            • Dotácia na stravu

            • Vážení rodičia,

              Od 01.05.2023 bude žiakom , ktorí sa prihlásia na stravovanie v školskej jedálni,  poskytnutá dotácia na obedy na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastní výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole ( iba predškoláci) alebo vyučovania v základnej škole. 

              Nakoľko je potrebné zo strany školy zistiť záujem a požiadať o dotáciu, žiadame Vás o záväzné vyjadrenie a potvrdenie návratky v prípade záujmu o stravovanie od 01.05.2023. V prípade neúčasti žiaka v škole  je rodič povinný žiaka odhlásiť. V opačnom prípade  bude rodič musieť sumu za stravu v tom dni  uhradiť.

              Návratku je potrebné vypísať elektronicky a potvrdiť.  Návod najdete tu.

               

              Termín do 31.03.2023

              Návratku vypĺňajú všetci žiaci, ktorí majú záujem o stravovanie a dotáciu od 01.05.2023 (aj doterajší stravníci).

            • Nová didaktická technika v našej škole

            • Zámerom národného projektu NP EDIT je zlepšiť technologické vybavenie škôl na úroveň spĺňajúcu európske štandardy. 

              ZŠ s MŠ Rabčice je súčasťou národného projektu NP EDIT. 

              Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

            • Riaditeľské voľno žiakov 5.- 8.ročníka dňa 22.marca 2023

            • Dňa 22.3.2023 je udelené riaditeľské voľno žiakom 5.- 8.ročníka základnej školy v súvislosti s Testovaním 9 2023 a organizáciou vyučovania v škole, podľa § 150 ods.5  zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. 

            • Ďalšia spolupráca - nový Erasmus s Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie

            • Nový Erasmus projekt s Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie od septembra 2023.

              Názov projektu: Embodying math-physics education

              Type: Small scale partnerships in school education.

              Technické predpoklady projektu / Nové technické vybavenie (softvér, hardvare) našej školy

              Návrh, implementácia prototypov, multifunkčných bezdrôtových senzorov na meranie vzdialenosti a softvéru na analýzu výsledkov merania v reálnom čase pre školské vyučovacie experimenty. Cieľom experimentov bude stelesnenie STEM konceptov (najmä matematických a fyzikálnych) a integrácia vyučovania predmetov ako matematika a fyzika na úrovni základných škôl, zapojenie do experimentálneho procesu vrátane využitia bežne dostupných mobilných zariadení, ako sú smartfóny.

              Doba realizácie projektu: 09/2023-09/2025

               

          • WocaBee u nás v škole
            • WocaBee u nás v škole

            •  

              WocaBee je nová aplikácia, ktorá výrazne pomáha žiakom naučiť sa cudzie slovíčka akéhokoľvek jazyka rýchlo, jednoducho a efektívne.

              WocaBee používa rôzne metódy a vyhodnocovacie algoritmy tak, aby bolo učenie čo najefektívnejšie.

              Všeobecným cieľom vyučovania anglického jazyka je vzbudiť a prehlbovať u žiakov záujem o učenie sa cudzích jazykov, motivovať ich a umožniť im efektívne rozvíjať a používať komunikačné kompetencie (jazykové, sociolingválne, pragmatické), ako aj všeobecné a transverzálne (tzv. prienikové) spôsobilosti tak, aby dokázali úspešne komunikovať v cieľovom jazyku na danej úrovni.

               

              Mgr. Peter Ľuba

            • Testovanie 9

            • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl:

              Na základe § 155 zákona č. 245/2008 Z. z. sa v školskom roku 2022/2023 uskutoční externé testovanie žiakov deviateho ročníka základných škôl (Testovanie 9) dňa 22. marca 2023

              Žiaci budú testovaní z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra. 

            • Dejepisná olympiáda - postup do krajského kola

            • V tomto  školskom roku 2022/2023 našu školu na Dejepisnej olympiáde reprezentovali žiaci : Adriana Bolibruchová 6.A. , Ľubomír Piták 6.A. , Kristián Kolčák 7.A. ,  Olívia Lara Jagnešáková  8.A. , Veronika Káziková 8.B .

              Okresné kolo Dejepisnej olympiády sa konalo v Námestovo . Žiaci museli zvládnuť okrem dejepisného učiva vo svojom ročníku aj históriu vedy a techniky.

              Najlepšie sa umiestnila Veronika Káziková , ktorá skončila  na druhom mieste a postúpila do krajského kola, ktoré sa uskutoční 3. apríla 2023 v Martine.

              Všetkým žiakom ďakujeme a Veronike prajeme veľa síl pri príprave na krajské kolo Dejepisnej olympiády.

               

              Mgr. Lubasová Kristína

          • Náš žiak patrí medzi TOP 10  autorov esejí na Slovensku - písaných v anglickom jazyku.
            • Náš žiak patrí medzi TOP 10 autorov esejí na Slovensku - písaných v anglickom jazyku.

            • Náš žiak Šimon Kubík (9.A) získal ocenenie od medzinárodnej strednej školy LEAF Academy v Bratislave za svoju esej napísanú v anglickom jazyku v rámci  celoslovenskej súťaže "English Essay Competition".

              Jeho práca bola ohodnotená ako jedna z TOP 10 esejí, ktoré napísali zúčastnení žiaci z celého Slovenska.

              Šimonovi srdečne gratulujeme ku krásnemu úspechu a tešíme sa na ďalší ročník tejto prestížnej  súťaže.

            • ERASMUS+ Spolupráca s Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie pokračuje aj v roku 2023

            • Matematické vzdelávanie  vytvára príležitosti na osvojenie si matematického obsahu a kultivuje  matematické činnosti, akými sú napríklad objavovanie a zovšeobecňovanie vzťahov a zákonitostí, kvantitatívne i abstraktné uvažovanie a správna argumentácia. Integrácia matematických činností do vzdelávania vedie k rozvoju dôležitých vlastností a návykov mysle, akými sú vytrvalosť či presnosť, ale aj k rozvoju sociálnych kompetencií (spolupráca, komunikácia), sebarozvojových kompetencií a kritického myslenia.

              Úlohou digitálnych technológií je byť nástrojom, avšak nie cieľom matematického vzdelávania.

              Didaktické zásady – systém pedagogických princípov, t.j. najvšeobecnejších noriem podmieňujúcich úspech edukácie podrobne vysvetľujú a objasňujú aj  úlohu a miesto digitálnych technológií vo výučbe.

               

              V rámci spolupráce s Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie pripravujeme didaktické postupy, ako správne plánovať základné kategórie edukácie s využitím digitálnych technológií.

              Spoločne vytvorené didaktické prístupy sa stanú vzorovým materiálom pre školy v rámci EÚ priestoru.

               

            • Jarné prázdniny 27.2.2023 - 3.3.2023

            • Milí rodičia, milí žiaci,

              jarné prázdniny budú trvať od pondelka, 27. februára 2023 do piatku, 3. marca 2023. 

              Vyučovanie opäť začína  6. marca 2023.
              PaedDr. Viera Baláková, r.š.

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou Rabčice 194
        • +421 435 594 206
        • Riaditeľka:
          Mgr. Lucia Bernoláková
          +421 910 515 454
          e-mail: riaditelka@rabcicezs.sk

          Zástupkyňa ZŠ:
          Mgr. Miriam Bartkovjáková
          +421 911 114 769
          e-mail: miriam.vojtassakova@gmail.com

          Zástupkyňa MŠ:
          Elena Vajdečková
          +421 911 943 428
          pevná linka: +421 435 594 215
          e-mail: elena.vajdeckova@orava.sk

          Sekretariát:
          +421 903 450 380
          pevná linka: +421 435 594 206
          e-mail: ekonomzsrabcice@gmail.com

          Vedúca ŠJ:
          Janka Slovíková
          +421 911 214 063
          pevná linka: +421 435 594 293
          e-mail: janka.slov@post.sk

          Šk. dig. koordinátor:
          Ing. Ľudmila Belkotiaková
          e-mail: belkotiakova.ludmila@gmail.com

          Personalista:
          Mgr. Mária Vonsová
          e-mail: personalistazsrabcice@gmail.com
        • 194
          029 45 Rabčice
          Slovakia
      • Prihlásenie